Startpagina

AM / DRM Publieke Regionale CommerciŽle CommerciŽle Reg.
Streek Omroep Lokale Omroep Vlaams Netwerk Overige Kabel
Geschiedenis Geschiedenis C FM Opgeheven Toegewezen Links
DAB DVB-T FM eXtra Satelliet Radio Kaart
Internet Stations Thema stations Zenderbeheer Zeezend./Piraten Home
 

Zeezenders.

Vanaf 1960 tot 1974 hebben diverse stations uitgezonden vanaf zee. De stations waren geen piraten maar een zeezenders. Per 1 september 1974 is er een wet gekomen, die dergelijke activiteiten op zee verbieden. Radio Veronica was ťťn van de bekendste en heeft ook het langste uitgezonden. Veronica staakte haar uitzendingen vanaf zee op 31 augustus 1974 om 18:00 uur.

In de jaren 80 heeft Radio Monique uitgezonden vanaf zee. Door de hierboven genoemde wet was dit dus wel een illegale zender, ondanks dat de zender in internationale wateren lag. De frequentie was 963 kHz met 50 kW.

Piraten.

Naast officiŽle omroepen zijn er ook illegale zenders. In de jaren '80 waren er diverse stations actief op de FM band. Voorbeelden zijn Radio Stad Den Haag, Keizerstad, Focus 103 en Delta Radio, welke later officiŽle of internet stations zijn geworden.

Nu zijn er nog steeds piraten te horen. Op de AM zijn ze actief tussen de 1602 en 1700 kHz. Op FM zijn er ook piraten te horen. Met name in het noorden en oosten van het land. Af en toe zorgen ze voor een stunt zoals 'Koning, Keizer Admiraal' een paar jaar geleden, die vanuit Twente in de Biesbosch, 3FM van de band drukte.

Naast piraten die het 'levenslied' of hits laten horen, zijn er ook piraten die alternatieve muziek, geluiden en informatie laten horen. Zij noemen zichzelf 'vrije radio', Radio Patapoe is zo'n station en is in Amsterdam is al jaren actief, hun frequentie is 88.3 MHz.

Sommige piraten wijken uit naar andere frequenties. De 60 cm band (480 t/m 493 MHz) is daar een voorbeeld van. Door de komst van Digitenne is deze band vrijwel onbruikbaar geworden. De piraten zijn nu uitgeweken naar de 35 cm band (856 t/m 862 & 865 t/m 868 MHz). Zelf heb ik hier in mijn regio nog geen activiteiten kunnen ontdekken.

Rond Kerst en Oud & Nieuw zijn er meer piraten te horen op de FM met marathonuitzendingen. Voorbeeld is Danceradio vanuit Amsterdam op de 99.2 MHz.

FM banden.

De frequenties die voor FM zenders gebruikt wordt, varieert over de wereld. Tegenwoordig wordt bijna wereldwijd FM uitgezonden van 87.5 tot 108.0 MHz. In Japan wordt de frequentieband van 76.0 tot 90.0 MHz gebruikt. In Rusland en sommige voormalige Oostblok landen gebruiken ze de OIRT band. De frequenties zijn van 65.0 tot 74.0 MHz met een kanaalafstand van 30 kHz. De meeste landen hebben de OIRT band afgeschaft en gebruiken nu de FM-band (87.5 tot 108.0 MHz). Voor 1945 gebruikten ze in Amerika een andere FM-band, ook wel 'Pre War FM' genoemd. De frequenties waren van 42.0 tot 50.0 MHz. Kort na de 2e wereldoorlog is er besloten om de huidige FM frequenties te gaan gebruiken.